Bonus – Mere humord

Eksempel 1 – Ugle

Dette meme refererer til sagen om Kathleen Peterson, som døde d. 9. december 2001 af hoved- og nakkeskader. Hendes mand, Michael Iver Peterson, blev fundet skyldig i mord, selvom forsvaret præsenterede en række alternative teorier: Kathleen blev fundet for foden af trappen i entreen, hvorfor hun kunne være faldet og død ved et uheld; det kunne være en indbrudstyv; eller det kunne være en ugle. Ugleteorien lyder på, at Kathleen var gået udenfor, hvor hun blev angrebet af en aggressiv ugle, som hun flygtede fra indenfor og op ad trappen, hvor hun snublede og døde.

Murderinos er generelt skeptiske over for den teori, hvilket ovenstående meme afspejler. Antropomorfisering af dyr er et klassisk greb i humor, fx jokes hvor rollebesætningen er talende dyr, og det samme ses her, hvor uglen tildeles en mafialignende karakter, der i slet skjulte vendinger truer med at slå ihjel. Men punchline her er ikke mord; det er latterliggørelse af ugleteorien (og i forlængelse deraf Michael Peterson).

Det kan retfærdigvis tolkes som en joke om mord, men kendskab til fællesskabets kosmologi giver anledning til en anden tolkning, nemlig kritik af forsvarets forsvar og, i forlængelse deraf, en (påstået) morder.

Eksempel 2 – Tabutanker

Dette er efter sigende et citat fra seriemorderen Jeffrey Dahmer, som i perioden 1978-1991 dræbte 17 mænd. Mordene inkluderede voldtægt, nekrofili og kannibalisme. Dahmer blev interviewet i fængslet, hvor han bl.a. fortalte om, hvad han følte og tænkte før, under og efter mordene.

Når murderinos her tilsyneladende bruger ham som maskot i memeformat handler det ikke om en idolisering af Dahmer, men om en fællesskabsmarkør. Den øverste caption kontekstualiserer brugen af citatet ved at situere afsenderen som murderino i modsætning til sin umiddelbare omgangskreds. Citatet bruges dels som beskrivelse af afsenders frustration og dels som fælleskabsmarkør gennem murderino framework, fordi fuld forståelse er betinget af kendskab til Dahmer.

Formuleringen ”none of your friends” understreger Maffesolis pointe om, at man i dag vælger sit (stamme)fællesskab på baggrund af interesser: afsenderen tilhører allerede et (stamme)fællesskab, men føler sig begrænset på grund af sin true crime-interesse. Derfor søger vedkommende det nye murderino-fællesskab, hvor ”unsharable thoughts” er samlingspunkt.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.